Tips: Vastbakken, vet, vis en vlees hoe ga je er mee om?

Vastbakken

Wanneer de pan wordt verhit voordat u er de boter of olie in doet, dan zullen
eieren en aardappelen bij het bakken niet vast blijven plakken.

Vet

Vet, olie en boter spatten minder in de koekenpan als u er voor het verhitten
een klein beetje zout in strooit. Vet wordt bij het bakken mooi bruin door er
wat melk aan toe te voegen.

Vis

Leg vis even in heet water of in water met een scheut azijn als u de schubben er
gemakkelijk vanaf wilt halen. Voeg voor het bakken van vis aan de boter een paar
druppels citroensap toe. Dat komt de smaak ten goede. Met een paar druppels
citroensap of met een citroenschil wordt ook de vislucht uit de pan verwijderd.
Hebt u vis schoongemaakt, wrijf dan uw handen in met citroen of tomatensap om de
lucht te verwijderen. Wilt u weten of u met verse vis te doen heeft, duw er dan
met uw vinger een putje in. Springt het putje er vanzelf weer uit, dan is de vis
vers. Ook vissenogen vertellen of de vis vers is. Ze moeten u met een heldere
blik aanstaren.

Vlees

Maak taai vlees wat malser door er tijdens het braden een scheut cognac of
brandewijn over te gieten. Is vlees te zout, voeg dan wat suiker toe om de te
hartige smaak te neutraliseren. Strooi een klein beetje suiker over het vlees
dat gegrild of geroosterd moet worden, het wordt dan prachtig bruin en
knapperig. Leg lever en niertjes eerst een tijdje in koud water met wat zout
voor bereiding. Saucijzen en verse worst barsten tijdens het bakken niet open
als u ze eerst even in warm water laat wellen. Draai de verse worst ook niet om
met een vork, maar gebruik daar voor lepels. Leg schapenvlees, wat van zichzelf
een sterke smaak heeft, een tijdje in karnemelk te marineren. Dit komt de smaak
ten goede.